Loading

Deschidere

Ce doriti să admiraţi?

Art TM vă oferă posibilitatea să descoperiţi lucrările de artă din Timisoara.

Deschidere

Deschidere

Autor: Ingo Glass

Anul: 1991

Material: oțel naval

Biografie autor: Reprezentant al artei concrete, Ingo Glass (Timișoara, 1941), a emigrat, în anul 1979, în Germania. Numeroase premii, distincţii, și burse de creaţie răsplătesc bogata sa activitate (Premiul Lovis Corinth (1985), Premiul Bienalei Internaţionale de desen al landului Baden-Wurtenberg, Premiul de artă al şvabilor dunăreni, Ordinul Meritul Cultural, acordat în România.

Context: Lucrarea face parte din complexul de monumente integrate in Memorialul Revolutiei.

Descriere: Lucrarea reprezintă o placă comemorativă, foarte înaltă, foarte fragilă, un fel de poartă spre ceruri, unde între cele două cruci dispuse asimetric sunt înscrise nume de martiri. Nu întâmplător artistul a ales ca material de lucru fierul, fiindcă acest metal este ca simbolistică întâiul pe pământ. Asemenea omului. În alchimie este asociat cu soliditatea, rezistența. Ideea acestui monument a fost tocmai aceea de a se oxida în timp, până la textura şi culoarea sângelui amestecat cu pământul, de indica ceva de neclintit, de netrecut, iar sculptura, reprezintă metaforic „Deschiderea spre lume”, după decenii de încremenire sub cortina de fier.

Adresa: Calea Martirilor, lângă Casa Tineretului

Intrare: stradal

Transport public:

  • tramvai 6,8,10 stația Cluj, autobuz E2,E3 stația Cluj, troleibuz 15 stația Martirilor

Accesibilitate persoane disabilităţi: Da

Infoweb:

http://debanat.ro/2012/08/artistul-ingo-glass-este-cetatean-de-onoare-al-timisoarei_39015.html

http://www.pressalert.ro/2014/12/despre-monumente-si-eroi-povestea-monumentelor-din-timisoara-dedicate-revolutiei-din-1989-reprezentari-ale-sfintei-cruci-foto/

Elena

Complexul Memorial 89

Evoluție

Biserica Plângătoare

Eroica

Omul țintă