Loading

Pieta

Ce doriti să admiraţi?

Art TM vă oferă posibilitatea să descoperiţi lucrările de artă din Timisoara.

Pieta

Pieta

Autor: Peter Jecza

Anul: 1999

Material: bronz

Dimensiuni: 440 x 160 x 120 cm

Biografie autor: Peter JECZA (1939-2009), sculptor, profesor de sculptură la Facultatea de Arte a Universităţii de Vest din Timişoara, România.  Opera sa cuprinde peste 700 de lucrări în material definitiv, în special bronz. Expune în galerii din Europa (peste 40 de expoziţii personale, multiple participări de grup şi internaţionale). Autorul mai multor lucrări de artă monumentală în România şi Germania.Prezent în colecţii private şi muzee din România şi străinătate. Distins cu premii şi medalii naţionale şi internaţionale. A infiintat Fundatia Interart Triade si Galeria Jecza.

Context: Lucrarea este una dintre operele ce comemorează memoria martirilor Revoluției din 1989. Locația aleasă este legată de un eveniment tragic petrecut lângă Podul Decebal ce duce spre Piața Traian, unde o femeie a murit in brațele soțului său.

 

 

Descriere: Sculptura face trimitere explicită la momentul calvarului cristic, in care Maria il poarta pe Isus  pe brațele sale de pe cruce. Sentimentul de dragoste si protecție, îmbinat cu sugestia sacrificiului sunt prelucrate și in această lucrare, in oglindă: aici femeia e înconjurată de brațele protectoare ale bărbatului, într-un gest de delicată căldură umană.

 

Adresa: Palatul Neptun, Timișoara

Intrare: stradal

Transport public:

  • Tramvai 1,2,4,5,6,10- stația 3 August 1919

Accesibilitate persoane disabilităţi: Da

Infoweb:  http://www.jecza.ro/

http://ro.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9ter_Jecza

Elena

Complexul Memorial 89

Evoluție

Biserica Plângătoare

Deschidere

Eroica