Loading

Simbol UPT

Ce doriti să admiraţi?

Art TM vă oferă posibilitatea să descoperiţi lucrările de artă din Timisoara.

Simbol UPT

Simbol UPT

Autor: Peter Jecza

Material: bronz

Dimensiuni: 200 x 200 x 200 cm

Biografie autor: Peter JECZA (1939-2009), sculptor, profesor de sculptură la Facultatea de Arte a Universităţii de Vest din Timişoara, România.  Opera sa cuprinde peste 700 de lucrări în material definitiv, în special bronz. Expune în galerii din Europa (peste 40 de expoziţii personale, multiple participări de grup şi internaţionale). Autorul mai multor lucrări de artă monumentală în România şi Germania.Prezent în colecţii private şi muzee din România şi străinătate. Distins cu premii şi medalii naţionale şi internaţionale. A infiintat Fundatia Interart Triade si Galeria Jecza.

Context: Lucrarea SIMBOL UPT  a fost o comandă a Universității Politehnice făcută sculptorului Peter Jecza, pentru a fi amplasată în fața Bibliotecii Politehnice, într-un spațiul special gândit de către arhitectul acestei clădiri, respective în fața intrării principale.

simbol_upt_1

Descriere: Sculptorul a pornit de la ideea de “bibliotecă” – ce a condus spre exploatarea expresivității unor litere, în congruență cu sensul “cărții” pe care biblioteca îl conține; alegerea anumitor litere, extrase din sigla numelui instituției: U + P + T (Universitatea Politehnică Timișoara). Nu în ultimul rând, opțiunea artistului a mers spre alegerea formei cubului, expresie a raționalității spre care specializările ingineriei conduc. În plus, cubul reprezintă una dintre matricele formale pe care sculptorul Peter Jecza a folosit-o în partea cea mai consistentă ai ultimilor săi  30 de ani de creație.  Lucrarea se înscrie armonios în paradigm monadelor prin care creația lui Peter Jecza s-a impus, păstrând, în egală măsură, funcția individualizatoare a simbolului, așa cum a fost el cerut de către comanditarul lucrării  (răspunzând astfel și unuia dintre rolurile pe care le are sculptura de spațiu public).

simbol_upt_2

Adresa: B-dul V. Pârvan nr.2 B, în fața Bibliotecii Centrală a Universității Politehnica

Intrare: liberă, stradal

Transport public: troleibuz 15, 16 stația Campus Studențesc, E8-stația UVT

Accesibilitate persoane disabilităţi: Da

Infoweb:

webmaster

Complexul Memorial 89

Evoluție

Biserica Plângătoare

Deschidere

Eroica